τυνησια

Τυνησία : Φλερτάροντας με την Σαχάρα..

Ταξιδεύοντας στην Τυνησία τα μέρη που αξίζει να δείτε είναι η πρωτεύουσα της Τυνησίας, η Τύνιδα και οι κυριότερες πόλεις, όπως το Καϊρουάν, το Μοναστίρ, το Ελ Τζεμ, τη Χαμαμέτ, τη Ματμάτα, το Σίντι Μπου Σαϊντ, την Τοζέρ, τη Σους και το Σφαξ.

Τοπική Ώρα: Η Τυνισία είναι μία ώρα πίσω από την Ελλάδα, για παράδειγμα όταν εδώ είναι 12 το μεσημέρι, εκεί είναι 11 π.μ.

Τοπικό νόμισμα: Τοπικό νόμισμα στην Τυνησία είναι το τυνησιακό δηνάριο, διαιρείται σε 1000 μίλιμ και υπάρχουν χαρτονομίσματα των 20,10 και 5 δηναρίων και κέρματα των 500, 100, 50, 10, 5, 2 και 1 μίλιμ. Να προτιμάτε τις τράπεζες για τις αλλαγές των ξένων τραπεζογραμματίων σας.

Διαβατήριο: Το διαβατήριο για την επίσκεψη στην Τυνησία είναι απαραίτητο. Οι κάτοχοι ξένων διαβατηρίων καλό θα ήταν να ενημερώνουν τους συμβούλους ταξιδίων, ίσως είναι πιθανή η ανάγκη βίζας.

Προτάσεις για αγορές: Μπορείτε να αγοράσετε δερμάτινα είδη, κελεμπίες (αραβική φορεσιά), κλουβιά πουλιών, χαλιά, ασημένια κοσμήματα, μπρούτζινα είδη, κεραμικά, χουρμάδες. Όπου και αν βρεθείτε, για να αγοράσετε κάτι κάντε παζάρι, διότι είναι τρόπος ζωής αυτό το είδος συναλλαγής.

Γαστρονομικές προτάσεις: Μπορείτε να γευθείτε και ευρωπαϊκή κουζίνα αλλά σας συνιστούμε να δοκιμάσετε και τις τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως το αρνάκι στη στάμνα, το γεμιστό καλαμάρι, το κουκους, το ταζίν, το κοτόπουλο στάμνας κ.α. Συνιστούμε να πίνετε εμφιαλωμένο νερό.

Φιλοδωρήματα: Τα φιλοδωρήματα είναι πολύ διαδεδομένα στην Τυνησία. Στα εστιατόρια και στα ταξί περίπου 10% του συνολικού λογαριασμού.

 

Σους

‘Ενα πράγμα που δεν πρέπει να χάσετε κατά την επίσκεψη σας στο Σους, είναι να επισκεφθείτε τη Μεντίνα.

Στη βορειοανατολική πλευρά της Μεντίνας βρίσκεται το Ριμπάτ και το Μεγάλο Τζαμί. Το Ριμπάτ χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και αρχικά προστάτευε τους ντόπιους από τις επιθέσεις από τη θάλασσα και από την ενδοχώρα. Αργότερα αποτέλεσε ισλαμικό κέντρο σπουδών. Το Μεγάλο Τζαμί, πολύ λιτό, χτίστηκε τον 9ο αιώνα και αναπαλαιώθηκε το 17ο και τον 20ο αιώνα. Το μουσείο παρουσιάζει ενδιαφέρον με τα εκθέματα του και ειδικά με τα υπέροχα μωσαϊκά από τις χριστιανικές κατακόμβες της πόλης.

 

Συμβουλές για….. απρόσεκτους

Η γραφικότητα της πόλης κυριολεκτικά μαγεύει τον επισκέπτη και τον μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Ωστόσο, μια εντελώς ασυνήθιστη «παραξενιά» της πόλης αποτελούν οι σιδηροδρομικές γραμμές, που βρίσκονται δίπλα στον κεντρικό δρόμο για την Τύνιδα. Χωρίς φανάρια, φυλάκια και διαβάσεις, δεν είναι καθόλου απίθανο να βρεθεί κάποιος σαν «διακοσμητικό» πάνω στο τρένο για Σφαξ.

Leave a Reply